Portfolio

Proudly I present the Portfolio of LushGardens

Veldhoven (2022/2023)

Tuin bij nieuwbouwwoning. De opdrachtgevers wilden graag conifeertjes, veel grassen en inheemse planten, en een moestuin. De tuin is groot genoeg voor enkele (kleine,) bloeiende bomen, in de zomer zorgen deze voor de broodnodige schaduw en wat verkoeling. De grote, begroeide, pergola zal de zoninval in de ramen verminderen. De (warme) muur van de buurgarage is perfect voor leifruit. Aan die kant van de tuin is dan ook de moestuin, afgeschermd door een schapenhek. Voor wat extra spanning in de tuin zijn er twee grote CorTenstalen verhoogde borders gemaakt.

Riethoven (2023)

Schetsontwerpen voor een grote tuin bij een bestaande woning. De tuin is in 3 delen opgedeeld. Ze hebben alle drie een andere functie, en een ander niveau van onderhoud. Dichtbij huis geniet het gezin van samen eten. Dit gedeelte van de tuin moet jaarrond fraai zijn. Dit is een meer besloten deel, omringd door muren en hagen. De pergola of een lange zichtlijn, beide in het verlengde van de openslaande tuindeuren, maakt nieuwsgierig naar het volgende deel van de tuin. Dat tuindeel is voor lekker lui loungen onder de overkapping, een wandelingetje maken, bloemen plukken, een kop koffie in de zon, liggen in het gras. Het laatste tuingedeelte is een voedselbosrand, met fruitbomen en bessenstruiken. Daar zijn ook composthopen en takkenrillen om zoveel mogelijk voedingsstoffen in de tuin te houden.

Veldhoven (2022)

Vrolijke tuin voor gezin met jonge kinderen. De trampoline en schommels waren al aanwezig. Bij de al aanwezige bomen (esdoorns en walnoot) zijn bloeiende bomen toegevoegd om het zicht op de omringende buren te beperken. De vaste planten zijn in behoorlijke groepen aangeplant, om het onderhoud makkelijker te maken. Er bloeit van de vroege lente tot in de herfst altijd wel een aantal soorten.

Riethoven (2023)

Schetsontwerpen voor een gezamenlijke voortuin. Een van de huizen heeft last van inschijnende autolampen uit de tegenoverliggende zijstraat. Daarom is er een brede hagenpartij ontworpen. Verder een winterbloeiende boom en een zomerbloeiende struik. De rest van de beplanting zal van vroeg in het jaar (bloembollen) tot in de winter aantrekkelijk zijn: wintergroene planten, siergrassen die in de winter mooi blijven staan, en veel bloemen.

Sterksel (2021; foto's 2022)

Strakke groene tuin bij nieuwbouwwoning. De bomen in deze tuin (walnoot, meidoorn en sierappel) zijn zeer geliefd bij vogels. Verder staan er enkele solitaire struiken die in de winter de aandacht trekken (witte kornoelje). Er zijn hagen geplant, om het zicht te breken, en extra diepte aan de tuin te geven. De vaste planten zijn in grote groepen aangeplant, om het onderhoud makkelijker te maken. Alleen in de gemetselde plantenbak staan veel verschillende soorten vaste planten. Hun bloemen eindigen in de mooiste boeketten.

Rosmalen (2023)

Een speelse tuin voor een jong gezin. Er is volop ruimte om te spelen op het gazon en in/rond het speelhuisje met glijbaan. De gekandelaberde plataan blijft staan en de takken die de jaarlijkse snoei oplevert gaan in een takkenril. Dit houd voedingsstoffen in de tuin en zorgt voor een leefplaats voor insecten en misschien wel een egel. Het afgevallen blad gaat in bladkorven, in 2 jaar tijd wordt dat mooie bladaarde om te gebruiken in de tuin. Een ingegraven boomkuip wordt een vijvertje, waar vogels en insecten op af komen. Naast het terras, op de bestaande muurtjes, komen kruidenbakken. De twee moestuinbakken zijn verhoogd, waardoor eronder planten kunnen groeien. De huidige bestrating wordt hergebruikt als stapstenen in het gras, en als rand rondom het gazon. Dat houdt het gazon op zijn plek. Er zijn genoeg klinkers om ook nog een verhoogde border te maken. Ook in die muurtjes kunnen insecten leven. Op het dak van het nieuwe schuurtje komt een dakbloemenweide.

Eindhoven (2022/2023)

Een groene stadstuin in het centrum van Eindhoven. Deze tuin was wat verwaarloosd, en alleen de grote es kon blijven staan. Deze mooie boom verkoelt de tuin in de zomer. De nieuwe bol-eiken gaan de appartementen camoufleren, en de nieuwe sierappel gaat in de smaak vallen bij zangvogels. De terrassen zijn ruim bemeten omdat ze ook het toegangspad voor de fietsenberging zijn. De beplanting is in grote groepen aangeplant, om het onderhoud makkelijker te maken. In de verhoogde, ronde bakken is wat meer variatie aangebracht. Tegen de schuttingen en de muur zijn schermen aangebracht voor klimplanten. Hier is gekozen voor klimplanten die geleid moeten worden, en die niet uit zichzelf de rest van de muur zullen begroeien; ook dit vanwege het onderhoud.

Eindhoven (2023)

Drie schetsontwerpen voor een nieuwe tuin bij een bestaande woning. De vijver, de berging (rechts vanuit de woning) en de bomen achterin de tuin zijn al aanwezig. Gewenst zijn een overkapping met terras, een moestuin, en vooral meer structuur in de tuin. De structuur komt van de rechte lijnen, benadrukt door de pergola. In het eerste schetsontwerp zit je omringd door groen, en op wat afstand van het terras in de overkapping. In de andere twee schetsontwerpen liggen het eetterras en de overkapping wat dichter bij elkaar, er is wel ruimte voor wat groen ertussen. De moestuin ligt op de zonnigste plek in de tuin. De langgerekte border tussen terras/gazon en de berging/moestuin heeft een speels reliƫf door afwisselend links en rechts de grond op te hogen achter stapelmuurtjes (hergebruik van huidige bestrating). Rond het gazon komt een rand van gebakken klinkers (hergebruik).

Utrecht (2012; foto's 2012, 2017, 2022)

Groene stadstuin bij nieuwbouwwoning. Inmiddels is het een volwassen tuin geworden. De buxusmot is ook hier langsgeweest. De diagonale lijn in het ontwerp zorgt voor veel ruimte voor planten, en ook verticaal is de hoeveelheid groen gemaximaliseerd. Het schuurtje heeft inmiddels een groen dak.

Veldhoven (2023)

Drie schetsontwerpen voor een kleinere, maar groene tuin bij een bestaande, uitgebouwde woning. Bij het huis is de tuin lekker groen, wat een prettig gezicht is. Het terras ligt op de plek waar de meeste zon komt. Het lage muurtje aan het terras is een extra zitplek. Tevens kunnen er nog 2 stoelen op het pad worden bijgeplaatst. Het pad heeft daardoor 2 functies: pad en terras. De pergola benadrukt het feit dat het pad bij het terras hoort. De laatste avondzon pak je op het ligbed achter de aanbouw. Het kleine vijvertje (ingegraven speciekuip) is aantrekkelijk voor mensen, vogels en insecten.

Veldhoven, wadi (2020/2021)

Het dak dat op deze regenpijp afwatert is ongeveer 55 m2 groot. Er valt dus meer dan 45 m3 regen per jaar op dat dak (gemiddelde jaarlijkse regenval in Eindhoven is 826 mm). Wat zonde om dat allemaal het riool in te laten lopen! Met deze wadi houden we het water in de tuin, waardoor droogte niet meteen een probleem is. De wadi is ruim bemeten, en in de zandgrond zakt het water goed weg: bij een flinke bui komt er hooguit een paar centimeter water in de wadi, en dat stroomt dan niet eens tot in het verste eind van de wadi. Maar bij de extreme bui van 4 juni 2021 bleek de inhoud van de wadi gelukkig groot genoeg: het water stond tot 10 cm onder de rand, en was binnen 30 minuten na de bui volledig in de grond getrokken.

Eindhoven (2023)

Drie schetsontwerpen voor een nieuwe tuin bij een bestaande woning. De leibomen en de groene erfafscheidingen zijn al aanwezig. De pergola, boom en het schuurtje brengen hoogte, diepte en spanning in de tuin. De boom zorgt ook voor verkoeling en schaduw, al zal hij niet de serre volledig in de schaduw zetten. Door de pergola wordt je blik getrokken naar een waterelement. De plaats van het schuurtje zorgt ervoor dat je erachter lekker uit het zicht zit.

Veldhoven (2022)

Tuin bij nieuwbouwwoning voor een gezin met jonge kinderen. Er is plek voor heel veel spel: schommels, trampoline, gras en op dat gras plek voor een zwembad. Ook is er plaats voor twee moestuinbakken. De boom is een winterbloeiende sierkers. Deze boom verkoelt de tuin in de zomer, en breekt ook de gevel van het huis op de achtergrens van de tuin.